Scheidsrechters
1. Scheidsrechterscommissie
De scheidsrechterscommissie is verantwoordelijk voor het indelen van alle scheidsrechters. Daarnaast is deze commissie verantwoordelijk voor de opleiding en begeleiding van clubscheidsrechters en spelbegeleiders om daarmee voldoende continuïteit in kwantitatieve en kwalitatieve zin te waarborgen. De commissie is per email te bereiken via
[email protected] of spreek ons persoonlijk aan, we staan je graag te woord! We zijn vaak op donderdag middag/avond, zaterdag en/of zondag op de club te vinden.
2. Algemeen
• Om elke wedstrijd te kunnen voorzien van voldoende scheidrechters, wordt elk lid van boven de 16 ingedeeld om minimaal 4 wedstrijden per jaar fluiten;
• De scheidrechtercommissie probeert om scheidsrechters in te delen op basis van hun ervaring;
• Naarmate scheidrechters meer ervaring hebben worden ze ingedeeld op "zwaardere” wedstrijden;
• Uitgangspunt is dat scheidrechters voldoende kennis hebben van de spelregels nodig voor het fluiten van een wedstrijd op hun niveau;
• Vind je fluiten best wel leuk of wil je er gewoon beter in worden, lees hieronder meer over de Clubscheidsrechter plus (CS+) opleiding;
• Vind je fluiten "spannend”, wij kunnen op verzoek (mogelijk) begeleiding voor je regelen om je door die eerste wedstrijden heen te helpen;
• Belangrijkste instrument van elke scheidsrechter, de fluit. Hoe blaas je daar eigenlijk op: de "Sunflower seed" methode.
3. Opleidingen
Iedereen vindt het fijn om gefloten te worden door een goede scheidsrechter. Een goede scheidsrechter ben je niet vanzelf! Het is net als hockey, als je oefent zal je steeds beter worden. (Basis) kennis van de regels is de eerste stap in de richting van een goede scheidsrechter. Daarom organiseert de Westerduiven jaarlijks een aantal scheidsrechters opleidingen voor verschillende niveaus en leeftijdscategorieën. Hieronder een overzicht van het aanbod. Voor de meeste opleidingen zal je automatisch een uitnodiging ontvangen, voor sommige kan je jezelf opgeven.
• Opleiding spel begeleiding 13/14-jarigen
Opleiding tot spel begeleider van de F- en E- jeugd. Aan het einde van de opleiding kan je het 6-tal hockey van de jongste jeugd begeleiden. Plezier in het spel is belangrijker dan het precies toepassen van alle regels, zolang de bal en stick laag blijven en het spel maar niet gevaarlijk wordt.
• Opleiding Club Scheidrechter voor 15/16-jarigen en Senioren
Dit is de standaard opleiding tot clubscheidsrechter. De opleiding wordt bij de Westerduiven net als bij elke andere Nederlandse hockeyclub gegeven. De opleiding bestaat uit een deel zelfstudie (spelregels) en een avond gezamenlijk in het clubhuis waar naast spelregels ook spelsituaties en het "managen” van een wedstrijd aan bod komen. De opleiding wordt afgesloten met een landelijk digitaal KNHB-examen. Als je slaagt krijg je je "kaart” en ben je een officiële club scheidsrechter en mag je in principe alle wedstrijden op de club fluiten, van de D-jeugd t/m Heren 1.
• Spelregelcursus voor ouders
Vaak staan ouders op zaterdag geleund op het hek te kijken naar de wedstrijden van hun kinderen en vragen zich dan verwonderd af hoe het toch zit met de regels. Waarom wordt er de ene keer wel gefloten, en de andere keer weer niet. Voor ouders die zich dat afvragen worden er spelregel cursussen geven. Doel is om op een leuke manier in 1 a 2 avonden de belangrijkste hockey regels onder de knie te krijgen, zodat er ‘s avonds mee gediscussieerd kan worden of die strafcorner nu terecht was of niet.
• Club Scheidsrechters Plus (CS+) cursus voor club scheidrechters
De CS+ opleiding is een vervolg op de Club scheidrechter opleiding. De cursus wordt sinds kort elk jaar gegeven voor scheidrechters die graag beter willen leren fluiten. Iedereen met een scheidsrechterskaart kan deze vervolgcursus volgen. Als je vragen of interesse hebt, laat het ons (scheidsrechterscommissie) weten, dan zullen we de opties met je doornemen. Doel van deze opleidingen is om het fluit niveau van de scheidrechters van Westerduiven te verhogen. Naast een aantal avonden waar aan de hand van filmpjes spelregels en spelsituaties worden besproken, worden de scheidsrechters tijdens de cursus (intensief) begeleid, en zullen zij meer wedstrijden fluiten met het snelle spel (A-jeugd en Heren). De cursus wordt afgesloten met een examen in de vorm van een beoordeling door een bondsscheidsrechter. Indien geslaagd, krijgt de cursist de CS+ kaart en het groene CS+ scheidsrechtershirt.
4. Begeleiding
Mocht je fluiten "spannend” vinden of mocht je beter willen leren fluiten, dan kan je contact met ons opnemen via email en proberen we een begeleider voor je te organiseren. De begeleider zal 15 minuten voor aanvang van de wedstrijd de twee geheime tips met je doornemen:
- Hard fluiten (veel lucht door je fluit blazen in een korte tijd, te hard fluiten bestaat namelijk niet, te zacht fluiten zeker wel en komt nog steeds veel voor).
- Direct zelfverzekerd met je arm volledig gestrekt de richting aangeven (maakt niet uit of je wel of niet zeker bent, doen alsof werkt altijd heel goed), dan zien de coaches hoe zij hun teams moeten opstellen.
Daarnaast zal de begeleider tijdens de wedstrijd vanaf de zijlijn toekijken en indien mogelijk je voorzien van feedback. De minuten tussen de kwarten zijn hiervoor goed geschikt, je zal hierdoor een stuk zelfverzekerder de rest van de wedstrijd in gaan.
We zijn bezig om deze scheidsrechter begeleiding nieuw leven in te blazen, totdat dit voor elkaar is gaan we ons best doen om iets voor je te regelen. Momenteel is er een te kort aan begeleiders, dus we kunnen niet garanderen dat het ook altijd gaat lukken.
5. De toewijzing van fluitbeurten bij M.H.C. de Westerduiven
Indeling van de fluitbeurten wordt indien mogelijk drie weken voorafgaand aan de wedstrijd bekend gemaakt via de website van M.H.C. de Westerduiven. De indeling van fluitbeurten wordt via de mail gecommuniceerd.
Op de donderdag voorafgaande aan de te fluiten wedstrijd krijgen de scheidsrechters/spelbegeleiders voor dat weekend een herinneringsmail.
Wanneer een aangewezen scheidsrechter/spelbegeleider niet kan fluiten, regelt hij/zij ten alle tijden zelf een vervanger. Hoe een vervanger te vinden:
• Begin op tijd, dus niet op vrijdag avond
• Vraag het binnen je team (bij de start van een training?)
• Vraag het aan de teams die naast je trainen
• Vraag het aan hockeyers die je kent van school
• Vraag het persoonlijk, stuur geen berichten in groepsapps, dit werkt namelijk 9 van de 10 keer niet
De scheidsrechter/spelbegeleider meldt zich minimaal 15 minuten voor aanvang van de wedstrijd bij de Commissaris van de Dag (CvdD). De CvdD bevindt zich meestal in de buurt van de bar en draagt vaak een blauw T-shirt met "Commissaris van de Dag”. De CvdD verwacht je bezoekje en zal je helpen met vinden van een geel T-shirt of gele jas. Mocht je de CvdD niet kunnen vinden, kan je altijd aan een bar medewerker vragen.
6. Alles over de spelregels
Hieronder vind je de links naar de spelregels van de meest gangbare spelvormen. Je kan je teamgenoten natuurlijk ook vragen hoe zij een bepaalde situatie zouden beoordelen. Als je ze een dergelijke vraag stelt, zal je zien dat het niet altijd even makkelijk is om de regels op een juiste manier te interpreteren en toe te passen. Om je hierbij te helpen heeft de hockeybond een aantal filmpjes gemaakt, die zijn hier te vinden:
Neem ook een kijkje op de site van de KNHB voor de meest recente spelregels:
- https://www.knhb.nl/kenniscentrum/scheidsrechters/alles-over-de-spelregels
Opmerking: Bij E/F Westerduiven gebruiken we geen digitaal wedstrijdformulier.